Barnmorskan och lite avklätt

I går var det dags för barnmorskan igen. Det var blodprov, urinprov, mäta och väga. Så här kommer det vara nu fram till Grynet ligger i våra famnar. Och då är det hen som ska vägas och mätas i stället : )

Allt såg bra ut och magen följer kurvan precis. Grynet ville dock inte vara med när barnmorskan skulle lyssna med ”tratten”. Innan hade hon tryckt och bökat runt med magen för att kolla hur Grynet låg. Hen satte fart och började med sina sedvanliga cirkuskonster där inne. I stället för hjärtljud fick barnmorskan känna på riktiga ninja-sparkar rätt in i tratten. Med dopplern (hjärtljudsapparat) gick det bättre och Grynet fick till slut beröm för finna och starka hjärtslag. Fina lilla busunge!

Eftersom jag inte äter kött (eller kyckling) visste jag att mitt järnvärde inte skulle vara det bästa. Jag har alltid legat lågt och har till exempel aldrig fått bli blodgivare. Vid graviditet ökar ju behovet eftersom en ska producera mycket mer röda blodkroppar.

Hur som helst var det inte katastrof, utan jag ska komplettera med Blutsaft, plus att jag ska fortsätta med tabletterna. Jag ska försöka bli bättre på att kombinera järnrik mat med c-vitamin och äta ännu mer fisk. Skaldjur och fisk fullkomligt älskar jag nu, så det ska nog gå bra!

Vikten behövde vi inte ens kolla tyckte barnmorskan. Vägde mig hemma idag och det verkar som jag gått upp ett kilo sedan sist. Än så länge har jag bara gått upp fyra-fem kilo totalt. Så skönt. Ju längre en slipper vara tung med massa vattenansamlingar desto bättre!

Vi har också blivit inbokade på någon föräldrakurs. Den är nio timmar sammanlagt förlagda på arbetstid (!!!) två tillfällen före förlossning och ett tillfälle några månader efter förlossningen. Shit alltså! Hur många lyckas vara lediga från jobb? Det blir många dyrbara komptimmar som Han hellre tar ut när Grynet är här! Måste båda gå samtidigt eller kan vi dela upp? (glömde fråga)

Det fanns tydligen någon helgföreläsning i en aula också. Klart att det är mer personligt och kanske större chans att hitta andra blivande föräldrar att hänga med om vi går kursen, men huvudsaken är väl att vi får informationen? Vi får se hur det blir!

Bjuder på avklädd magbild. Vecka 25+0 (kan ni ana magmusklerna eller, ha ha). I dag är jag 25+4 och det är exakt 100 dagar kvar till BF.

Lyckan.

IMG_2773

Annonser

8 tankar om “Barnmorskan och lite avklätt

 1. Vi har bara ett tillfälle, en förmiddag.
  Visst lite synd att använda komp så mycket. Kanske det räcker med att bara du går på båda?
  Annars får man ta föräldraledigt för föräldrautbildning.

  • Ja en eftermiddag låter ju mer överkomligt! Då är det bättre med komp än, att slösa med föräldraledighet, det vill vi inte. Lika bra att göra detta, vi vill nog gå båda två också 😄 kram

 2. Det låter mycket och på arbetstid?! Konstigt, men man vill ju kanske vara med och gå tillsammans med sin partner. Har inte fått reda på någon föräldrakurs ännu (har inte blivit erbjuden kub test kom jag på). Kul med bild på Grynet, fin mage:) Kram

  • Tack 😄
   Har förstått att det där med föräldrakursers utformning varierar ganska mycket. Huvudsaken är att en får info om förlossning, olika bedövningar mm och kolla in rummen känner jag! Det är runt v.25 som det blir aktuellt att anmäla sig till f-kurs och då brukar barmorskan ta upp det i samband med besöket som sker runt den veckan, tror jag.

   Vad gäller kub-test så är det absolut inte alla landsting som ”erbjuder” testet till kvinnor under 35. Alltså, det nämns inte ens eftersom riskerna bedöms vara minimala att fostret har Down syndrom eller någon av de två andra kromosomavvikelserna de tittar efter (som är ännu ovanligare). Det är också förtidigt att se många avvikelser på fostret. Även efter ett kub kan det allltså upptäckas andra ”fel” på Rutinultraljudet, RUL. Och glöm inte att de flesta graviditeter går bra och att de allra flesta barn föds friska! Men självklart förstår jag att en vill veta om fostret lever och ser normalt ut. Det ville ju vi. Men. Om vi inte blivit erbjudna kub hade vi faktiskt inte gjort det. Jag tillhör ingen riskgrupp. Dessutom sa vår barnmorska att ”risken” för DS ökar först i 40-årsåldern…
   Kramen

   • Tack för info! Man vet ingenting förens det kommer upp på samtal. Jag funderade när vi plusade om vi skulle göra kub test och då kände jag redan att det skulle inte ändra mig från att föda detta mirakel, fast man hade kanske velat se den lilla i magen och gjort det för den sakens skull. Det slog mig att de gör nog annorlunda i alla städer och jag är inte heller i riskzon (27). Får se vad min bm säger om f-kurs när jag ska dit i januari. Längtar så mycket till nästa år då man kan få se, hålla och pussa sin lilla bebis:):)

   • Precis så, det tycker jag är rätt att fokusera på – att få snusa och gosa med sin bebis : )
    Du får se fram emot RUL som görs typ v.18, åh vad spännande och massa grattis! Vilken vecka är du i nu?

 3. Är i v 18 och ska gå på rul i nästan vecka 20. Många som är gravida och det finns inte plats till alla. Men snart så:):) Känns lite nervöst och spännande. Vill mest veta att allt ser bra ut, känner ju lilla plutt för fullt i magen! 🙂 kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s