Refugees welcome!

Vi är få som missat den enorma katastrof som utspelar sig på Medelhavet just nu. Det gör så jävla ont i mig. Hundratals, tusentals små barn. De kvävs i lastutrymmen. De drunknar. Jag känner mig så hudlös inför all jävla ondska och allt skit i världen. Hur kommer det se ut när mitt barn är vuxen? Hur ska vi förklara den här tiden för honom? Vad kommer stå i historieböckerna?

Sverige liksom alla andra länder inom EU är en del av fort Europa. Att påstå något annat är fel. Sverige säger nej till att låta människor söka asyl på ambassader. Sverige säger nej till att slopa transportörsansvaret. Så är det. Även om svenska kustbevakningen gjort en fantastiskt insats.

Ska det bli vi? Ska vi få läsa om statsminister Stefan Löfven som den politiska ledare som satte ned foten. Ska vi någonsin få uppleva en human och människovärdig politik där människor slipper riskera sina och sina barns liv på havet. Ska vi få lagliga vägar in i Europa? Ska ALLA Europas länder ta ansvar?!

I dagarna fick en liten drunknad pojke som spolades i land på en semesterstrand i Grekland, människor att vakna. Han hette Alan. Han blev bara tre år. Några dagar tidigare lekte han för sista gången i Kobane. Han råkade födas där i Syrien, i en stad på gränsen till Turkiet, där hans familj inte kunde stanna. Några veckor tidigare hade ett hundratal människor dödats där – igen. Ett kurdiskt hjälpcenter bombades och minst ett 50-tal barn dödades då. Alla människor har en historia.

Den otroliga mobilisering som nu pågår är fantastisk. Människor hälsar människor välkomna. Bistår med mat, kläder, skor, husrum, juridisk hjälp och mycket mer! Nu är det dags att politikerna lyssnar på opinionen. Den stora opinionen, majoriteten av alla människor som tröttnat på att ett fåtal rasistiska partier fått diktera villkoren för debatten om migration och integration!

Det finns också många privata initiativ som samlar in kläder, skor och pengar till människor på flykt. Så himla fint. Jag älskar som sagt denna våg av medmänsklighet som sköljer över Europa och Sverige just nu.

Nackdelen med att samla in kläder och skor här i Sverige är att det krävs mycket pengar och logistik att få ner godset till de behövande människorna i Grekland. Ofta skapar containrar kaos i hamnarna och eftersom det är svårt att packa alla saker ordentligt riskerar mycket att mögla på vägen och bli obrukbart.

Det är därför mycket bättre att lämna kläder och skor till organisationer och kyrkors Second hand-affärer där du bor. Då kommer de till användning antingen som pengar efter försäljning, eller direkt genom att de skänks till asylboenden.

Dessutom gynnar det den lokala handeln om kläder och skor köps på plats, eller på närmare håll. Det gör också att lokalbefolkningen blir mer välvilligt inställd till människorna som behöver hjälp.

En annan nackdel med alla privata initiativ är att det lätt blir för många aktörer på plats. Det kan bli mycket rörigt. Det krävs stor kunskap att genomföra dessa insatser. Välvilliga privatpersoner har ofta inte den erfarenhet som krävs. Det här innebär att människor som behöver hjälpen kan få svårare att få information om var de kan få medicin till sina sjuka barn, medan skor och kläder fullkomligt slängs över dem! Svenska kyrkan är exempelvis med i ett nätverk som heter Act alliance för att förhindra detta.

Men vad ska en göra dåvför att hjälpa människor som flyr?

Globalportalen har en bra lista här. Om ni inte orkar läsa eller klicka vidare finns två enkla förhållningsregler:

  • Bli månadsgivare, alt skänk engångssumma till någon stor organisation som Röda Korset, Rädda Barnen, UNHCR. (UNHCR är FNs flyktingorgan och de ger pengar till lokala organisationer som bedriver hjälparbete i till exempel Lesbos i Grekland.)
  • Skänk till organisationer med 90-konton, som lyder under Svensk insamlingskontroll.

REFUGEES WELCOME ❤

Arbeitsbesuch_Libanon_(8648313009)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s